Hatha Yoga

Wat is Hatha yoga?
Het woord hatha bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet, ha en tha ofwel zon en maan. Dit verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden. In yoga wordt de lucht die door het rechterneusgat naar binnen gaat 'adem van de zon' genoemd, terwijl de 'adem van de maan' door het linkerneusgat gaat.
Hatha yoga is de kunst van ontspanning. Ontspanning is noodzakelijk om goed te kunnen functioneren en de accu weer op te laden.
Door het regelmatig beoefenen van hatha yoga krijg je een goede conditie en voel je jezelf energieker en fitter. Je leert spanningen los te laten en in je eigen kracht te komen.

Hatha yoga leert diepgaand te ontspannen, door fysieke oefeningen, ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
De oefeningen (asana's) worden rustig en geconcentreerd uitgevoerd waarbij je leert luisteren naar de signalen die het lichaam geeft. Op deze manier bepaal je je eigen evenwicht en leer je voelen waar je grenzen liggen. Er komt dan ook geen prestatie aan te pas. Je wordt krachtiger en soepeler.

De adem kan zich d.m.v. de ademhalingsoefeningen (pranayama's) verdiepen, je ademhaling wordt dieper en rustiger, waardoor stress vermindert en je je meer gaat ontspannen.

Door de eindontspanning leer je lichamelijk en geestelijk ontspannen. Dit alles heeft tot gevolg dat je je energieker gaat voelen omdat het evenwicht tussen rust en activiteit hersteld wordt.

Yoga is een weldaad voor mensen van alle leeftijden en in uiteenlopende condities. Niet je leeftijd bepaalt hoeveel je kunt doen maar je gezondheid en soepelheid.
Yoga verlaagt de biologische leeftijd zodat het lichaam op iedere leeftijd goed kan blijven functioneren.

Lestijden:
Maandag 19.15 - 20.15 uur, 20.45 - 21.45 uur
Woensdag 09.00 - 10.00 uur, 19.15 - 20.15 uur, 20.45 - 21.45 uur
Donderdag 09.30 - 10.30 uur, 19.00 - 20.00 uur, 20.30 - 21.30 uur

Er wordt in kleine groepen les gegeven, maximaal zeven per groep en u kunt altijd instromen.

Na de les is er gelegenheid om een kopje thee te drinken.

Benodigdheden:
Badlaken
Makkelijk zittende kleding
Warme sokken
Voor de eindontspanning een deken of plaid
Flesje water

Lesgeld:€ 40,- per maand, elke eerste les van de maand contant te betalen.

Het is ook mogelijk om individueel yogalessen te volgen.
Tarief € 60,- per les.

Docent: Christa Lut-Nijman.


Ga terug naar begin